Gyémántlakodalmakkal zártuk a házasság hetét - Mislenykult

  • Home
  • Gyémántlakodalmakkal zártuk a házasság hetét

Gyémántlakodalmakkal zártuk a házasság hetét

2021.02.14. Mislenykult21 Comments Off

1996-ban indult el Angliából az a kezdeményezés, amely minden évben – Valentin-nap környékén – egy héten keresztül a házasság értékeire, a család fontosságára irányítja a figyelmet. A mozgalom 2008 óta létezik Magyarországon, az idei év jelmondata: „Ezerszer is igen”.

Szerencsére nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy különleges esküvőt, irigylésre méltó házasságot találjunk.  Több, mint hatvan éve, 1958. október 30-án fogadott örök hűséget egymásnak két kozármislenyi házaspár is: Hédi néni és Józsi bácsi, valamint Margit néni és János bácsi. Hédi néni és János bácsi testvérek, történetük szomorú oldala, hogy édesanyjuk és édesapjuk fiatalon meghalt, a közös esküvőn így nevelő szüleik vezették őket az oltár elé.

A nagy, 300 fős falusias lakodalom az akkori hagyományok szerint zajlott. A templomba vezető úton rézfúvósok kísérték a fiatalokat. A szentmisével egybekötött esküvőt követően a mulatság otthon, az udvarban felállított sátorban, majd Hédi néniék saját kocsmájának épületében folytatódott reggelig. Ma már érdekesen hangzik, de annakidején megszokott volt, hogy az evőeszközt a vendégek még saját maguk hozták. Megható mozzanat, hogy a menyegzőt követően, november elsején a testvérpár első útja a temetőbe vezetett, ahol a menyasszonyi csokrokkal édesanyjukra emlékeztek.

Az esküvő Magyarsarlóson volt, néhány évvel később azonban mindkét házaspár Kozármislenybe költözött. Hédi nénit sokan ismerik a városban, hiszen 30 éven át dolgozott ápolónőként a helyi háziorvos mellett.

Mi a titka a kétszer 62 éves házasságnak? Mindketten a megértés és a szeretet fontosságát emelik ki. Előfordult a hosszú évek során, hogy vitatkoztak, de elmondásuk szerint hangos szó nélkül is mindent meg tudtak beszélni, sosem fordult meg a fejükben a különválás lehetősége. A hűség és kitartást mindenképp megérte. Hiszen a szeretetben töltött közös évek, a gyermekek, majd az unokák mellett mostanra már egy-egy dédunoka is boldogítja a két idős házaspár hétköznapjait.