Fűszer és lélek - mire jók a fűszernövények - Mislenykult

  • Home
  • Fűszer és lélek – mire jók a fűszernövények

Fűszer és lélek – mire jók a fűszernövények

Gondterhelt voltam, megint egy határidős feladat. Hogyan tudnak mások határidőre cikket írni? Én képtelen vagyok rá. Teli voltam érzelmekkel, jöttek a jobbnál jobb gondolatok, de mégsem tudtam egy épkézláb mondatot megfogalmazni a fűszernövényekről. Lehajtottam a laptot képernyőjét, és elindultam a kertbe. Mélyen belélegeztem a citromfű illatát, azt olvastam nyugtató hatású, gondoltam segít ellazulni. Leheveredtem a fűbe a fűszernövény ágyás tövébe. Mielőtt lehunytam a szemem, a rozmaringon simítottam végig a kezeim, hogy érezhessem aromáját. Az egyik kedvencem, növeli a koncentrációt, ebből baj nem lehet. Csukott szemmel feküdtem a tavaszi napsütésben. Kis idő múltán a szél suttogó, titokzatoshangokat rezegtetett. Elkezdtem hegyezni a fülem, először csak szavakat hallottam, majd a szavakat mondatokká fűzte.

qrf

Egy-egy fűszernövény olyan, mint egy mosoly, de hasonlíthatnám egy baráti öleléshez is. Velük teljes az emberi élet, nélkülük minden olyan üres lenne. 
Nem elég, hogy gyönyörűek és illatosak, mindenre felhasználhatóak. Soroljam, hogy én mi mindenre használom őket? 
– Tégy egy csokrot a konyhapultra, finom illata megtölti a teret és kellemes hangulatot teremt. 
– Készíts fűszersót a kedvenc növényedből, ízesítsd vele az ételeid.
– Tedd el olajban, vagy ecetben, tedd ízletesebbé általuk étkezéseid.
– A nyári hűsítő limonádét is feldobhatod általa.
– A vajban mennyei, egyszerűen imádom, különleges ízélményt nyújt (a fűszervaj).
– Ha már a konyhában járunk, akkor a pesztó nem maradhat ki. Bazsalikommal a kedvencem.
– Ha nyáron bőséges a termés, akkor szárítsd meg őket házilag, készíts teát, használd fűszerezésre.
– Fagyaszd le, ha a növények friss aromájára vágysz a szezonon kívül. 
– Ugye tudod, hogy a fűszernövényeket nem csak a konyhában használhatod? Ők a gyógyítás élharcosai, érdemes a régi “füvesasszonyok” világába kalandozni.

Ugye Önök is hallották? 

Töltsék meg gyógy- és fűszernövényekkel a kertet, teraszt vagy az erkélyt, de a konyha ablakban is jól mutat egy-egy csokor a kedvencünkből. Az ültetés és a növények gondozása léleksimogató, ezért is érdemes belevágni. A kozármislenyi helyi piacon június 11-én a fűszernövényeké lesz a főszerep. 
Jöjjenek el, szakértő segítségével előkészíthetik fűszernövény kertjüket, bátran kérdezzenek az erre kialakított standon. Vásárolják meg nálunk a növényeket, és töltsék meg illatokkal a kertet és ízekkel a konyhát. Várjuk kedves olvasóinkat szeretettel, kölcsönözzenek könyvet e témakörben könyvtárunkból. A mi kedvencünk Beck Mariann, A kert konyhája.

A cikk és minden a piaccal, várossal kapcsolatos további érdekesség megtalálható Kozármisleny közéleti lapjában, a Misleny Magazinban!

leave a comment